English version

Even voorstellen Onze dames De mannen
Nestverwachting
Voorgaande nestjes
Foto's
Rasstandaard Links Contact Gastenboek

Inleiding

Wie zit er achter 'Chien de la Prolingée'?

Mijn naam is Jeldou Boorsma, van Nederlandse origine, maar inmiddels al weer een zevental jaren wonend in België, in de buurt van Gent om preciezer te zijn. Deze verhuizing is gedaan in verband met mijn studiekeuze. Ik ben aan de universiteit van Gent diergeneeskunde gaan studeren. Op dit moment kan ik mij pas -afgestudeerd dierenarts noemen en zal ik hopelijk volgend jaar, nadat het nestje van Jeggae de deur uit is, aan mijn lang verlangde professie kunnen beginnen.

Ik ben de trotse bezitter van drie Zwitserse Witte Herders: Jazoux, Jeggae en Jerzan en één Duitse Herder: Jairha. Om de grootst mogelijke aandacht aan elke hond te kunnen schenken, woont Jerzan in bij een gastoudergezin in België. Ondanks dat ik in het bezit ben van de heuse kennelnaam "Chien de la Prolingée" leven de honden niet in een kennel, maar gewoon in huis. Ook wordt er hier niet op grote schaal gefokt. Een nestje is een ver van te voren geplande gebeurtenis en elke keer weer even bijzonder. Ouders worden met zorg uitgezocht en verbeteren van het ras staat altijd boven vermeerdering.

Hoe het allemaal begon....

Op 13 december 1998 is Jizzah, de stammoeder van onze kennel, geboren bij de Nederlandse fokker Jan Jongeneel. Op Valentijnsdag 1999 kwam Jizzah bij mij wonen. Al snel sloeg het Witte-Herder-virus toe (een bekend fenomeen onder Witte Herder eigenaren). Je gaat eens een keertje naar een show, je merkt dat de keurmeester wel gecharmeerd is van je hond en van het één komt het ander: de HD-foto's, de inventarisatiekeuring (verplichte keuring voor Nederlandse Witjes), etc... Tja, dan maar eens op zoek naar een leuke reu. Die leuke reu werd al snel gevonden en op 28 juni 2002 zijn de pupjes van Jizzah en Einstein-Tyson vom Sutumer-Grund geboren. Uit dit nest heb ik een pupje aangehouden, Jazoux. 
Door tijd- en ruimtegebrek is een tweede nestje van Jizzah er nooit van gekomen. Gelukkig wonen we nu lekker ruim en konden we in het jaar 2006 een nestje doen met Jazoux. In dit nestje zat maar één teefje. Weinig keus dus, maar meer keus was ook echt niet nodig. Dit meisje moest blijven! En zo kwam/bleef Jeggae de roedel versterken.
Ik wilde graag een hondje voor generatie nummer vier aanhouden. Daarom heb ik gekozen voor de gastgezinconstructie voor een reutje uit het eerste nest van Jeggae. En dus woont Jerzan bij de Fam. Harnisfeger - Legroe en is hier liefdevol grootgebracht. Sinds kort wordt hij aangeboden als dekreu. Zeer recent is Jairha aan de roedel toegevoegd. Deze knappe meid valt een beetje uit de toon bij de andere drie. Ze is namelijk een pikzwarte langharige Duitse Herder, die ik in de zomer van 2011 zelf uit Groot-Brittannië heb opgehaald.

Al jaren is behendigheid/agility een favoriete bezigheid. Met mijn allereerste hond, een Labradorreu genaamd Joyroh, heb ik ook al getracht om er een leuk werkende hond van te maken. Helaas was het meer een hond die je als vloerkleed of als voetenbankje kon gebruiken dan als werkhond. Wat was het een verademing toen ik met Jizzah op het trainingsveld kwam te staan. Jizzah had er wel zin in. Gedrag en gehoorzaamheid, behendigheid; ze vond het allemaal even leuk. Ook Jazoux en Jeggae zitten zo ongeveer te gillen in de auto als we bijna bij de hondenclub zijn gearriveerd. Ik probeer de basisbeginselen van de gehoorzaamheid er voornamelijk in het eerste jaar in te proppen en vervolgens begint de training van agility.

Wat kunt u van ons verwachten?

De pups groeien op in huis. Daardoor komen ze vanaf jongs af aan in contact met allerlei geluiden, geuren, andere honden en vooral mensenhanden. Ook maak ik verschillende uitstapjes, zowel een keer gezamelijk als individueel (in de auto, naar een (honden)school, kinderboerderij, het bos, etc...), zodat ze optimaal gesocialiseerd worden. De eerste drie weken na de geboorte ontvang ik geen bezoek. Dit in verband met de hygiëne, maar ook omdat dit anders stresserend zou kunnen werken voor de moeder en omdat de pupsels in de eerste drie weken niet heel erg veel doen behalve dan drinken, slapen en ontlasten. Na deze drie weken wordt het een stuk leuker! En ook een stuk gezelliger. Bezoek is van harte welkom en langzaamaan worden de pups wereldwijs gemaakt. Op zeven weken leeftijd ondergaan de pups een puppykaraktertest. Naar aanleiding van deze test (afgenomen door een onafhankelijke tester) en mijn eigen ondervindingen, worden de beste combinaties gemaakt tussen de mensen/gezinnen en de de pupsels. De pups worden gevaccineerd en gechipt en pas nadat de chipcontroleur van de Sint Hubertus is langsgeweest, mogen ze de deur uit. Bij alle pups wordt altijd een stamboom aangevraagd, die ik langsbreng als ik de stambomen heb binnengekregen. Uiteraard kunnen er bij ons enkel puppetjes geboren worden als de ouders compleet voldoen aan de eisen van de Sint Hubertus en ZWHBe (en de eisen die wij zelf stellen).

Ons streven is, om puppy's af te leveren voorzien van een stamboom met een gouden randje!!!
English version
Op foto's helemaal bovenaan vlnr: Jonnae, een dochter van Jeggae en Conner, bij mij op de arm; Jeggae bij mij op schoot; Jameoz, een zoon van Jeggae en Conner, bij mij op de arm
Foto's in de tekst vbovennbeneden: Jizzah slapend met de bal in de bek; Jazoux tijdens één van haar eerste behendigheidslessen