English version

Even voorstellen Onze dames De mannen
Witten van Weleer
Nestverwachting
Voorgaande nestjes
Foto's
Rasstandaard Links Contact

Inleiding

Wie zit er achter 'de la Prolingéa'?

Mijn naam is Jeldou Boorsma, van Nederlandse origine en na een zevental jaren in België te hebben gewoond weer terug in Noord Nederland. In België woonde ik in de buurt van Gent. Deze verhuizing is toen gedaan in verband met mijn studiekeuze. Ik ben aan de universiteit van Gent diergeneeskunde gaan studeren en in 2011 mocht ik mijn bul in ontvangst nemen. Niet lang daarna ben ik terug gekeerd naar het noorden en aan mijn lang verlangde professie begonnen. Op dit moment ben ik werkzaam als dierenarts voor paarden en gezelschapsdieren. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met mijn hobby's: mijn honden en mijn paarden.

Ik ben de trotse bezitter van twee Zwitserse Witte Herders: Jevlin en haar dochter Jincke en drie (Oud)Duitse Herders: Jairha, haar dochter Juïque en kleindochter Jazmae. Om de grootst mogelijke aandacht aan elke hond te kunnen schenken, woont Juïque bij een gastgezin. Ondanks dat ik in het bezit ben van de heuse kennelnaam "de la Prolingea" leven de honden niet in een kennel, maar gewoon in huis. Ook wordt er hier niet op grote schaal gefokt. Een nestje is een ver van te voren geplande gebeurtenis en elke keer weer even bijzonder. Ouders worden met zorg uitgezocht en verbeteren van het ras staat altijd boven vermeerdering.

Hoe het allemaal begon....
Op 13 december 1998 is Jizzah, de stammoeder van onze kennel, geboren bij de Nederlandse fokker Jan Jongeneel. Op Valentijnsdag 1999 kwam Jizzah bij mij wonen. Al snel sloeg het Witte-Herder-virus toe (een bekend fenomeen onder Witte Herder eigenaren). Je gaat eens een keertje naar een show, je merkt dat de keurmeester wel gecharmeerd is van je hond en van het één komt het ander: de HD-foto's, de inventarisatiekeuring (verplichte keuring voor Nederlandse Witjes), etc... Tja, dan maar eens op zoek naar een leuke reu. Die leuke reu werd al snel gevonden en op 28 juni 2002 zijn de pupjes van Jizzah en Einstein-Tyson vom Sutumer-Grund geboren. Uit dit nest heb ik een pupje aangehouden, Jazoux. 
Door tijd- en ruimtegebrek is een tweede nestje van Jizzah er nooit van gekomen. Gelukkig ging ik daarna weer wat ruimer wonen en kon ik in het jaar 2006 een nestje doen met Jazoux. In dit nestje zat maar één teefje. Weinig keus dus, maar meer keus was ook echt niet nodig. Dit meisje moest blijven! En zo kwam/bleef Jeggae de roedel versterken.

...en hoe het verderging
Ik wilde graag een hondje voor generatie nummer vier aanhouden. Daarom heb ik gekozen voor de gastgezinconstructie voor een reutje uit het eerste nest van Jeggae (2010). En dus kwam Jerzan bij de Fam. Harnisfeger - Legroe in Maldegem (België) te wonen en heeft hier een bijzonder warm nest gehad. In 2011 is Jairha aan de roedel toegevoegd. Ze is een pikzwarte langharige Duitse Herder, die ik in de zomer van 2011 zelf uit Groot-Brittannië heb opgehaald. Op dat moment had ik dus Jizzah, Jazoux, Jeggae (Zwitserse Witte herders) en Jairha (Duitse Herder) in huis.
Helaas komt ook aan elk hondenleven een eind en is Jizzah in mei van 2012 overleden. Na langzame achteruitgang was ze op 13,5 jarige leeftijd gewoonweg op.

2015, een bewogen jaar
Aangezien Jeggae na haar nestje in 2013 met pensioen ging, ben ik langzaamaan op zoek gegaan naar een stokhaarmeisje. Na veel speurwerk ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij kennel of the White Heaven van Eckhard en Edith Müller. Zij verwachtten in januari 2015 een nestje uit een hele mooie combinatie. Zo werd op 06 januari 2015 Jevlin geboren in Duitsland. In diezelfde periode was Jairha drachtig van een zeer bijzondere in Engeland woonachtige reu. Het stond al in de planning om een teefje uit dit nest verbonden te laten blijven aan de kennel. Juïque werd samen met haar broers en zussen geboren op 19 februari 2015. Later in datzelfde jaar, juli 2015, moest ik helaas afscheid nemen van Jazoux. Ook zij was na 13 jaar simpelweg op. Na het overlijden van Jazoux bestond de roedel thuis uit: Jeggae en Jevlin (Zwitserse Witte Herders) & Jairha en Juïque (Duitse Herders).
Ik ging er eigenlijk van uit dat Jevlin over enkele jaren pas weer voor wit puppengrut zou zorgen, maar na overleg met Natascha Kamstra, het baasje van Maya, leek  het ons een goed idee leek om Maya bij mij een nestje te laten krijgen. Zo gebeurde het dat Natascha gastgezin werd en Maya in 2015 een Wit-herdernest van Jerzan bij mij kreeg.

2017 - 2019
In 2017 is Jeggae ingeslapen op de leeftijd van ruim 11 jaar. Helaas wat eerder dan haar moeder en oma maar ook zij was op en het lijf wilde haar niet meer tot dienst zijn. De roedel bestond daarna uit: Jevlin (Zwitserse Witte Herder) & Jairha en Juïque (Duitse Herder).

In de loop van 2018 kwam het steeds vaker voor dat Juïque ging logeren bij Isis Wegman en haar gezin. Langzamerhand ging ze fungeren als gastgezin.

Aangezien Jevlin en Juïque bijna even oud zijn, was ik er voor beide dames aan toe om een pup aan te houden uit een nestje van ieder van hen en zo kwam het dat Jincke (dochter van Jevlin) aangehouden werd uit het tweede nestje van Jevlin en Jazmae (dochter van Juïque) werd aangehouden uit het eerste nestje van Juïque.
De roedel thuis bestaat nu uit Jevlin en Jincke (Zwitserse Witte Herders) & Jairha en Jazmae ((Oud)Duitse Herders).


Als ik zelf een nieuw hondje heb, probeer ik er in het eerste jaar de basis in te proppen. Na verloop van tijd kom ik er achter waar de kwaliteit en het plezier van de hond ligt. Elke hond heeft zo haar eigen specialiteit: met Jairha ben ik fanatiek geweest in de behendigheid, met Jevlin wordt gespeurd en vooral erg veel gezwommen en Juïque is mijn showtopper.

Wat kunt u van ons verwachten?
De pups groeien op in huis. Daardoor komen ze vanaf jongs af aan in contact met allerlei geluiden, geuren, andere honden en vooral mensenhanden. Ook maak ik verschillende uitstapjes, zowel een keer gezamelijk als individueel (in de auto, naar een (honden)school, kinderboerderij, het bos, etc...), zodat ze optimaal gesocialiseerd worden. De eerste drie weken na de geboorte ontvang ik geen bezoek. Dit in verband met de hygiëne, maar ook omdat dit anders stresserend zou kunnen werken voor de moeder en omdat de pupsels in de eerste drie weken niet heel erg veel doen behalve dan drinken, slapen en ontlasten. Na deze drie weken wordt het een stuk leuker! En ook een stuk gezelliger. Bezoek is van harte welkom en langzaamaan worden de pups wereldwijs gemaakt. Op zeven weken leeftijd ondergaan de pups een puppykaraktertest. Naar aanleiding van deze test (afgenomen door een onafhankelijke tester) en mijn eigen bevindingen, worden de beste combinaties gemaakt tussen de mensen/gezinnen en de de pupsels. De pups worden gevaccineerd en gechipt en pas nadat de chipper van de Raad van Beheer is langsgeweest, mogen ze de deur uit. Bij alle pups wordt altijd een stamboom aangevraagd, die ik probeer langs te brengen de stambomen binnen zijn. Uiteraard kunnen er bij ons enkel puppetjes geboren worden als de ouders compleet voldoen aan de eisen van de rasclub (DHCN en LSOHV) en overkoepelende kennelclub (en de eisen die wij zelf stellen).

Ons streven is, om puppy's af te leveren voorzien van een stamboom met een gouden randje!!!

English version
Op foto's helemaal bovenaan vlnr: Jonnae, een dochter van Jeggae en Conner, bij mij op de arm; Jeggae bij mij op schoot; Jameoz, een zoon van Jeggae en Conner, bij mij op de arm
Foto's in de tekst boven en beneden: Jizzah slapend met de bal in de bek; Jazmae en oma Jairha; Jazoux tijdens één van haar eerste behendigheidslessen